Pieter op pad naar Tante Sabien
Dit keer niet op de fiets: lekke band, en onmiddellijk denk ik dat het wel een reden zal hebben, want mijn credo luidt: “toeval bestaat niet”. Snel de auto gepakt en exact om 14.00 uur sta ik voor het winkeltje van Tante Sabien op de hoek van de Emmastraat/ Noorder Parallelweg pal naast een spoorwegovergang in Velp. Maar geen tante Sabien, die me ontvangt, maar Daniëlle. Is tante Sabien ziek, was mijn eerste gedachte en Daniëlle maakte mijn interne verwarring nog groter door te vertellen dat ze ruim een ½ jaar geleden de winkel heeft overgenomen van Ilja Schuuring van der Togt, en zij had een tante had die Sabien heette.
Het was haar kapper (wie anders) die Daniëlle tipte dat er een opvolger werd gezocht om een klein winkeltje in tweedehands kleding te over te nemen. Daniëlle ging kijken en dacht: dit ben ik, dit is precies wat ik zoek. Met een jarenlange ervaring in een veilinghuis, waar het alleen maar draaide om 2e hands spullen, was de overname van het winkeltje snel een feit. Maar toch: een zaak overnemen midden in de “Coronatijd” getuigt wel van ondernemerslef, en ja hoor: de winkeldeur moest vanwege nieuwe Corona maatregelen al weer snel op slot. En daar kwam de inventiviteit van een echte ondernemer boven drijven “een mand”. Nee, niet de alom bekende mand van de firma Tichelaar uit Makkum, maar daarover later meer.
Eerst even een uitleg van het winkelconcept van Tante Sabien: dames- en kinderkleding, ingebracht door de gebruiker (die eigenaar blijft) wordt ingenomen door Tante Sabien, die vervolgens de kleding in de winkel een juiste plek geeft. Tante Sabien sorteert en bepaalt de verkoopprijs en van de opbrengst ontvangt de eigenaar een vast percentage van 30%. De kleding blijft maximaal 8 tot 12 weken hangen in de winkel en gaat dan weer terug naar de eigenaar. E.e.a. is uitgebreid te lezen op de website.
Nog even terug naar de “mand”. Het “mandje op maat” is tijdens de gedwongen sluiting als niet essentiële winkel gebruikt om kleding te bezorgen met een ingeschatte samenstelling op basis van verkregen info via voornamelijk Instagram en Facebook. Zo werd op die manier ook weer “verse” kleding ingenomen. Het vereiste een nauwkeurig bijhouden van wie wat heeft gekregen en/of had afgenomen om achteraf af te rekenen, maar belangrijk hierbij was het bekende lijntje met de klant. Inmiddels is het mandje is weer achterhaald, want er mag weer geshopt worden volgens het bekende “shoppen op afspraak” concept waarbij de kleding in een tas voorzien van naam en klantnummer kan worden aangeleverd, dan wel worden afgehaald. Naast de 2e hands dames- en kinderkleding is er bij Tante Sabien nog het e.e.a. te koop. Daniëlle heeft een creatieve geest en is van huis uit edelsmid en heeft naast een bescheiden collectie van sieraden en zelfgenaaide tassen, en wat ze verder verkoopt is allemaal van lokale kunstenaars, zoals een prachtige ansichtkaarten collectie en fraaie schilderijtjes van Arnhemse kunstenaars.
Daarnaast steunt Daniëlle het Aeres VMBO in Velp, bekend als een groene en creatieve school en heeft mini ondernemingen die door haar worden ondersteunt d.m.v. aankopen van zaken die in de winkel worden aangeprezen middels visitekaartjes, ook weer om de lokale economie een boost te geven.
Samengevat heb ik dit bezoek, ondanks het feit dat ik niet in de beoogde doelgroep zit, als plezierig ervaren, zeker dankzij een gedreven en gepassioneerde onderneemster als Daniëlle Winter en ik hoop van harte dat binnen niet al te lange tijd alle winkels weer frank en vrij voor ons allemaal toegankelijk zullen zijn.
Tante Sabien is bereikbaar onder tel.nr.: 06-10918291 of facebook: Tante Sabien.